«گردشگر» در ماه گذشته، میهمان هشتمین گردهمایی سالانه انجمن راهنمایان تور ایران در طرقبه مشهد بود. این انجمن هر سال در بهمن و اسفند ماه، گردهمایی سه روزهای برگزار میکند و راهنمایان تور سراسر ایران در این گردهمایی فرصت دارند تا با همکارانشان در استانهای مختلف مرتبط شوند و در کارگاههای علمی و بازدیدها شرکت کنند. امسال، استان خراسان رضوی سه روز میزبان این مراسم بود. گردهمایی امسال دو ویژگی مهم داشت؛ اول اینکه امسال یک گروه از راهنمایان تور ایران به نمایندگی از انجمن به پراگ رفته و توانسته بودند در یک رقابت نفسگیر برنده رقابت برای میزبانی کنوانسیون جهانی راهنمایان تور در سال 2017 شوند. به همین دلیل هم نایب رییس فدراسیون جهانی راهنمایان تور ایران برای شرکت در گردهمایی مشهد به این شهر آمده بود تا توانایی ایران برای این میزبانی بینالمللی و حساس را ارزیابی کند. او در بازدیدها و کارگاه و نشست خبری حاضر شد و ضمن ارزیابی توان میزبانی ایران، دیدگاههایش را بیان کرد. ویژگی دوم اما حضور مسوولان بلندپایه کشوری در این همایش بود که تا پیش از این سابقه نداشت. امسال نمایندگان مجلس به نشست خبری این گردهمایی آمدند و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران هم در مراسم اختتامیه این رویداد حاضر شد. «گردشگر» گزارشهای مختلفی از این رویداد تهیه کرده که یکی از آنها بلافاصله پس از اختتامیه مراسم در روزنامه اصفهان زیبا منتشر شد. این گزارش کوتاه را در شماره نوروزی این مجله میخوانید و مصاحبه اختصاصی و مفصل ما با «روبی روی»، بازرس و نایب رییس فدراسیون جهانی گردشگری، را در شماره بعد که نیمه دوم فروردین ماه منتشر میشود، خواهید خواند.
راهنمایان تور، بهترین انتقالدهندگان فرهنگ و تاریـخ هستند
اصفهان اولین شهری بود که انجمن صنفی راهنمایان گردشگری در آن به ثبت رسید. «انجمن صنفی کارگری راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی اصفهان» اول آذر ماه 79 به طور رسمی ثبت شد. اولین جلسات تصمیمگیری درباره ثبت «کانون انجمنهای صنفی کارگری راهنمایان تور ایران» نیز در اصفهان تشکیل شد و سپس در شهرهای دیگر ادامه پیدا کرد و در ارومیه به ثبت رسید. بنابراین اصفهان چه به عنوان یک مقصد مهم گردشگری و چه به عنوان یک پایگاه صنفی، همیشه جایگاه مهمی در میان راهنمایان تور ایران داشته است. در گردهمایی امسال هم انجمن صنفی راهنمایان تور ایران با 40 نماینده حضور قدرتمند و قابل توجهی داشت. شیرین مسائلی، رییس هیات مدیره انجمن صنفی راهنمایان تور اصفهان، مسلط به زبانهای ایتالیایی و فرانسه، در حاشیه سفرش به مشهد گفت: «مسوولان اهمیت حضور راهنمایان تور را درک نکردهاند و مردم با حضور ما و این شغل آشنا نیستند. الان در مشهد بعد از برگزاری این رویداد بخشی از مردم تازه با تورلیدرها آشنا شدند و مسوولان هم توانستند با گوشهای از مشکلات ما آشنا شوند و البته در اصفهان هم دیدیم که در جلسهای که با مسوولان استان داشتیم، مشکلاتی که مطرح کردیم برایشان تازگی داشت. به هر حال ما از نزدیک با مشکلات و نیازهای توریستها آشنا هستیم». عباس خرم روز، دبیر هیات مدیره انجمن صنفی راهنمایان تور اصفهان و راهنمای مسلط به زبانهای عربی و انگلیسی هم در این باره گفت: «راهنمایان تور اصفهان در سطح بینالمللی بسیار فعال هستند. در حالی که خیلی از استانها، تعداد زیادی راهنمای تور بیکار دارند، در اصفهان مخصوصاً در هایسیزنها ما اصلاً راهنمای بیکار نداریم. اما باید برای جامعه خودمان، دولت و مسوولان، شغل راهنمای تور را به عنوان شغلی که بسیار مهم و خطیر است، جا بیندازیم. تورلیدر یک هنرمند و مبلغ است و می تواند بهترین انتقال دهنده فرهنگ و تاریخ و مهمان نوازی باشد. بنابراین نباید دغدغه مالی یا دغدغه داشتن یک دفتر را داشته باشد».
ایران؛ برنده پراگ و میزبان کنوانسیون جهانی 2017
هشتمین گردهمایی یک نیمروز را به کارگاههای تخصصی گردشگری اختصاص داده بود. یکی از این کارگاهها هم به پراگ و رویدادهای کنوانسیون راهنمایان گردشگری جهان که در این شهر برگزار شده بود، اختصاص داشت. در این کارگاه، مهسا مطهر، محسن حاجی سعید، مجید عرفانیان و مسیح شریف درباره روند شرکت در گردهمایی راهنمایان گردشگری جهان در پراگ و تلاشهایشان برای جمعآوری، تهیه و تنظیم مدارک و دعوت از راهنمایان گردشگری جهان برای حضور در ایران، صحبت کردند. گروه هفت نفره، مسیح شریف، آرش نورآقایی، محسن حاجیسعید، مهسا مطهر، عاطفه دهقان، پگاه لطیفی، حسین دهقان برای پذیرش میزبانی ایران از کنوانسیون 2017 چند مرحله تلاش در پیش داشتند؛ در مرحله اول مدارک مختلفی را برای نامزدی ایران به عنوان یکی از گزینههای میزبانی ارائه دادند که پذیرفته شد. در مراحل هم با ساخت و نمایش فیلم ۱۱ دقیقه ای معرفی ظرفیت های ایران برای میزبانی، بوکلت معرفی ظرفیت های ایران برای میزبانی به تعداد ۶۰ عدد، هدایای خریداری شده و ساکهایی که با طرحی از شعار «come2Iran» و نقشی از گنبد مسجد شیخ لطفالله تزیین شده بود، گفت و گوها با شرکتکنندگان کنوانسیون و ارائه سخنرانی مهیج و تاثیرگذار توسط مسیح شریف توانستند بر دو کشور دیگر از جمله سنگاپور که مالزی و اندونزی را هم با خود همراه کرده بود، فایق آیند و ایران به عنوان میزبان کنوانسیون جهانی راهنمایان تور در سراسر جهان شناخته شود. سفیران صلح ایران توانستند با کسب 18 رای، برتری ایران را نسبت به دو رقیب دیگر خود که همان سنگاپور و دانمارک بودند اثبات کنند. سنگاپور توانست 11 رای کسب کند و دانمارک نیز با کسب سه رای حرفی برای گفتن در مقابل ایران نداشت. مسعود سلطانیفر، معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هم با صدور پیامی، این موفقیت را به کانون انجمنهای راهنمایان گردشگری ایران تبریک گفت. اما چرا این دستاورد اهمیت دارد؟! اولین پاسخ این است که صنعت گردشگری به خصوص در سالهای اخیر همیشه از سوی مسوولان و مقامهای بلندپایه ایران به عنوان جایگزینی برای نفت در اقتصاد ایران، شناخته شده. نه تنها در ایران که در همه کشورهای جهان، صنعت گردشگری اهمیت ویژهای دارد و میتواند باعث ارتقای درآمد و کیفیت زندگی در مقصد مورد نظر شود. این کنوانسیون بهترین فرصت برای ارائه تصویر روشن از کشوری است که همیشه در رسانههای جهان مظلوم و مهجور بوده. بهترین فرصت است؛ چون متخصصان گردشگری، یعنی آنها که «سفر» فعل مهم زندگیشان است، به عنوان نمایندگان کشورهای مختلف دنیا به ایران خواهند آمد و قابلیتهای این کشور را برای برگزاری هر چه بیشتر تورها بررسی میکنند. آرش نورآقایی، رییس هیات مدیره کانون انجمنهای صنفی راهنمایان گردشگری ایران هم در مطلبی در وبسایت شخصیاش نوشته: «از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای حمایت معنویشان قدردانی می کنم، اما همزمان به مدیران این سازمان و همه مدیران کشور گوشزد می کنم که هنوز نمی دانند یا نمی خواهند بدانند که برای رونق گردشگری در ایران چقدر باید برنامه ریزی های دقیق بلند مدت داشته باشند. فقط به این نکته بسنده می کنم که بیشتر کشورهایی که در این کنوانسیون شرکت کرده اند از لحاظ رونق گردشگری در وضعیت خوبی هستند، اما باز برای حضور در این کنوانسیون تلاش می کنند. ما به حضور در مجامع بین المللی خیلی بیش از این ها نیاز داریم».
یک دعوت ملی برای سفر به ایران
«come2Iran» نام کمپینی است که به ویژه بعد از موفقیت ایران در کسب رای برای میزبانی کنوانسیون جهانی راهنمایان تور در سال 2017، جدیتر پیگیری شد. این کمپین یک تلاش و حرکت ملی است که در آن مردم ایران با بیانی ساده و صمیمی به زبانهای مختلف از مردم جهان دعوت میکنند تا به ایران بیایند. در گردهمایی مشهد هم پایهگذاران این کمپین برنامههای مختلفی در این راستا برگزار کردند. یکی از این برنامهها گرفتن عکس هوایی از چترهایی به رنگ پرچم ایران بود که راهنمایان تور از سراسر ایران آنها را بالای سرشان گرفتهبودند به طوری که عبارت«come2Iran» از ارتفاع چند صد متری قابل تشخیص بود. به این صورت که در حاشیه بازدید راهنمایان از شهر جدید بینالود، 106 راهنمای گردشگری، به سه گروه تقسیم شدند، بر روی مکانهای تعیین شده ایستادند و به ترتیب با علامت سرگروه، پرچمهای سبز، سفید و قرمز را بالای سرشان برده و باز کردند.
دوربین سبک متصل به هلکوپتر کوچک، از ارتفاع چند صدمتری عکسها و ویدئوهای این رویداد را ضبط کرد و حالا در شبکههای اجتماعی مختلف به اشتراک گذاشته شدهاند. کمپین«come2Iran» همچنان با قوت به کارش ادامه میدهد و شما هم اگر بخواهید میتوانید در قالب عکس، ویدئو یا هر چیزی که میدانید برای این شعار فعالیت کنید و عکسها و ویدئوهای تان را با هشتگ come2Iran# در شبکهها و سایتهای مختلف به اشتراک بگذارید.